Calea Grivitei Nr 148 I Bucuresti I 072 301 8663

Coroana metalo-ceramica

Coroana metalo-ceramica

Coroana metalo-ceramica imbina rezistenta metalului si calitatile fizionomice ale ceramicii, fiind formata dintr-o capa metalica, acoperita de ceramica. Capa metalica este realizata dintr-un aliaj din cobalt, crom sau nichel.

Este o coroana foarte rezistenta si cu aspect natural, datorita ceramicii. Din pacate, odata cu trecerea timpului, gingia se retrage, astfel ca la un moment dat, poate sa transpara marginea metalica a coroanei.

Aceasta poate fi partial-fizionomica (doar fata vestibulara este acoperita cu ceramica) sau total fizionomica (coroana este acoperita integral cu ceramica).

Coroanele partial fizionomice au o structura metalica ce prezinta pe fata vestibulara si pe jumatatea vestibulara a fetelor proximale o caseta in care se depune masa ceramica pentru ardere. In cazul coroanelor total fizionomice, structura metalica este sub forma de capa ce acopera intim si in totalitate bontul. Toate fetele capei sunt acoperite de masa ceramica.

Din punct de vedere estetic, coroana metalo-ceramica prezinta stabilitate cromatica, aspectul estetic fiind durabil in timp si superior fata de efectul estetic prezentat de coroanele mixte metalo-acrilice si metalo-compozit dar inferior fata de cele din zirconiu.

Coroana metalo-ceramica participa, in mod eficient, la triturarea alimentelor si la mentinerea contactelor dento-dentare stabile. Tolerabilitatea biologica a maselor ceramice este superioara rasinilor acrilice.Masele ceramice sunt suportate bine de tesuturi, fiind inerte.

Indicatiile coroanei metalo-ceramice

• Restaureaza aspectul cromatic al coroanelor dintilor devitali;
• Restaureaza morfologia coronara a dintilor frontali si laterali;
• Element de agregare ideal, din punct de vedere fizionomic, biologic si al ocluziei functionale al puntilor dentare;
• Restaurarea morfofunctionala a dintilor afectati de leziuni carioase extinse, traumatisme, abraziune, anomalii de forma, volum sau culoare.

Coroanele metalo-ceramice sunt contraindicate tinerilor cu varsta sub 20 de ani deoarece au camera pulpara voluminoasa.