Calea Grivitei Nr 148 I Bucuresti I 072 301 8663

Extractia molarului de minte

Molarii de minte sunt ultimii molari care apar in cavitatea bucala, in general, intre 18 si 25 de ani. Frecvent, se pune intrebarea, daca acesti dinti trebuie extrasi de pe arcada sau nu. Numarul pacientilor care prezinta molari de minte corect erupti este mult mai mic fata de cei care au probleme. Totusi, indicatia de extractie nu trebuie generalizata. Daca dintii sunt sanatosi si functionali, acestia pot fi utili. Un molar de minte devine o problema in situatia in care spatiul de pe arcada nu permite o eruptie corecta sau eruptia sa este impiedicata de gingie, os sau un alt dinte. Lipsa de spatiu apare pentru ca osul maxilar si mandibular s-au micsorat in evolutia filogenetica a omului. Regimul alimentar actual bazat pe o alimentatie moale a declansat aceasta adaptare (masticatia este efectuata de un nr. mai mic de dinti).

In unele cazuri,molarii de minte pot erupe doar partial, fiind complet nealiniati. In aceste cazuri, provoaca o serie de neplaceri la nivelul gingiei:edeme,dureri si abcese. Presiunea exercitata asupra celorlalti dinti si asupra tesutului osos va poate afecta dantura definitiv, chiar daca dintii au fost initial sanatosi. Uneori,molarii crescuti defectuos pot duce la formarea chisturilor,inghesuiri ale dintilor, carii atat pe molarii de minte datorita periajului greoi, cat si pe dintii vecini.

Daca totusi se prefera pastrarea molarilor de minte inclusi asimptomatici se recomanda realizarea unei radiografii periodice 3,4 ani pt a urmari evolutia molarului si pentru a descoperi din timp posibilitatea aparitiei complicatiilor.

Fie ca este vorba de dentistul dumneavoastra sau de un specialist, procedura extractiei este aceeasi.Initial se administreaza un anestezic local, in unele cazuri medicul poate decide ca pe langa anestezia locala sa foloseasca si gaz ilariant sau sa recurga la anestezia generala. Extractia incepe dupa ce isi face anestezia efectul, dintele va fi miscat cu ajutorul unui instrument numit elevator. Dupa ce osul alveolar cedeaza dintele va fi extras cu ajutorul elevatorului sau clestelui. In cazuri mai complicate, se poate folosi o freza chirurgicala pt a crea spatiul necesar extractiei. Ulterior, medicul sutureaza sau nu zona respectiva, dupa caz.

Recomandari dupa extractia molarilor de minte:

• Se ia un analgezic in caz de durere;
• Este contraindicat consumul de produse lactate, alcool si tutun timp de 48 de ore dupa extractie;
• Se aplica comprese reci pe zona pentru a reduce inflamatia;
• Se evita masticatia in acel loc, timp de 48 de ore.

Complicatii postoperatorii

• Durere,edem si trismus postoperator de intensitati variabile la toti pacientii. Edemul dureaza aproximativ 3-6 zile si poate fi redus prin aplicarea unei comprese reci. Durerea este moderata, daca creste in intensitate se pot prescrie antiinflamatorii si antialgice uzuale.
• Hemoragia postextractionala nu trebuie sa dureze mai mult de 15-20 de minute.
• Complicatii infectioase, antibioterapia nu este necesara, in cazul unei extractii simple.Aceasta este indicata in cazul interventiilor mai complicate cu pierderi mari de tesut osos sau la pacientii cu afectiuni asociate.
• Dehiscenta plagii, vindecare intarziata (vindecarea plagii postextractionale este influentata de anumite boli generale si medicatia asociata acestora, malnutritie, radioterapie si varsta pacientului);
• Comunicarea oro-sinusala cronica, in cazul molarului de minte superior.