Calea Grivitei Nr 148 I Bucuresti I 072 301 8663

Obturatii coronare din compozit

Obturatii dentare fizionomice din compozit (plombe)

Stomatologia moderna ne permite sa obtinem atat rezistenta, cat si o estetica naturala, prin realizarea unor obturatii dentare fizionomice. Acestea reprezinta un tip de tratament de odontologie restauratoare utilizat pentru repararea fracturilor dentare, a cariilor sau a altor daune produse la suprafata dintilor. Materialele de obturatie au rolul de a umple cavitatea produsa de afectiunile mentionate. Medicul stomatolog va alege impreuna cu pacientul cea mai buna varianta de obturatie, in functie de dimensiunea spatiului de restaurare, estetica, durabilitatea materialelor si bineinteles, costuri.

Rasinile compozite reprezinta alternativa la restaurarile clasice din amalgam. Amalgamul este o combinatie instabila de mercur(50%) si alte metale toxice, cum ar fi cuprul, argintul, etc . Acesta se contracta si se dilata la temperaturi extreme si are tendinta de fracturare. Obturatia din amalgam nu sigileaza corect cavitatea in care este introdus, lasa un spatiu microscopic intre amalgam si peretii dentari pe unde se infiltreaza microorganisme existente in saliva, existand posibilitatea aparitiei unei carii secundare. Se poate ajunge la infectarea pulpei dentare (nervului) si la pierderea vitalitatii dintelui in cauza, dar si la o predispozitie la fracturare. Alt dezavantaj este faptul ca fiind de culoare gri-cenusiu, sunt inestetice, ionii de mercur migreaza in timp prin canaliculele dentinare si dau dintelui o culoare cenusie metalica. Totodata, prezenta mai multor plombe din amalgam dentar duce la aparitia galvanismului (gust metalic in cavitatea orala), motiv pentru care trebuie inlocuite cat mai repede. Exista materiale biocompatibile, ce nu contin metale, cum sunt compozitele, compomerii, ceramica si ionomerii de sticla.

Rasinile compozite sunt, in acest moment, alegerea optima in obturarea cavitatiilor dentare rezultate in urma proceselor carioase, a fracturilor si nu numai. Pot fi alese la culoarea dintelui , putand fi utilizate, datorita aspectului natural, estetic, pe toate suprafetele dentare. Rasinile compozite sunt ideale pentru refacerea morfo-functionala a dintelui, nefiind necesara o indepartarea excesiva a substantei dure dentare pentru retentie, aceasta realizandu-se prin adeziune chimica.

Obturatiile din compozit se pun intr-o singura sedinta. In functie de dimensiunea cariei, medicul dentist va folosi un anestezic local pentru a amorti zona din jurul dintelui ce necesita tratament. Se curata caria atat cat este necesar si se pregateste spatiul de umplere al cavitatii prin dezinfectarea zonei de bacterii. Urmeaza plombarea propriu-zisa a cavitatii prin umplerea in straturi cu rasina compozita a dintelui afectat. Dupa finalizarea acestui proces, medicul finiseaza obturatia, eliminand materialul in exces si lustruind dintele restaurat. Anumiti pacienti pot dezvolta o sensibilitate postoperatorie la rece sau la dulce care dispare in cateva zile, ca urmare a formarii dentinei secundare si a protejarii pulpei dintelui. Este necesar sa mentionam ca obturatiile nu sunt permanente, acestea se schimba dupa o perioada de timp, in functie de igiena bucala, calitatea materialului, bruxism, boli ale cavitatii orale.

Plombele din rasini compozite sunt rezistente, durabile, estetice si create pentru un zambet cat mai natural.