Calea Grivitei Nr 148 I Bucuresti I 072 301 8663

Tratamente de canal

Endodontia este specialitatea stomatologica care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare si a parodontiului apical. Tratamentul este una dintre cele mai intalnite interventii stomatologice. Daca pulpa unui dinte este infectata sau inflamata sau infectia a ajuns la nivelul parodontiului apical, tratamentul endodontic este necesar pentru a salva dintele.

Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vascular nervos din canalele radiculare, urmat de curatarea, largirea si sterilizarea canalelor si de obturarea lor. Un tratament realizat corect salveaza un dinte, care altfel ar trebui extras si ulterior inlocuit de un implant dentar sau de o lucrare dentara. Acest tratament poate necesita una sau mai multe sedinte, in functie de afectarea pulpara a dintelui.

Scopul tratamentului este de a crea un mediu steril in interiorul dintelui, astfel incat tesuturile inconjuratoare care au fost afectate sa se poata vindeca, iar dintele sa poata fi folosit in continuare.

Cele mai frecvente cauze care duc la afectarea pulpara sunt: cariile profunde care ajung pana in apropierea camerei pulpare, traumatisme dentare(fracturi cu implicarea camerei pulpare), efecte iritante ale unor manopere executate la nivelul dintelui, abces dentar. In aceste conditii, pulpa se poate inflama sau se poate mortifica.

Exista posibilitatea ca un dinte sa aiba nevoie de un tratament endodontic daca apare durerea, sensibilitatea la rece si/sau cald, sensibilitatea la atingere si mestecat, modificarea de culoare a dintelui, umflatura in dreptul acestuia, umflarea unor ganglioni in jurul gatului si al capului,etc. Cateodata,insa, pot sa nu existe simptome de niciun fel.

Dintele nerestaurat este susceptibil la fractura, deci dupa tratamentul endodontic este recomandata realizarea unei coroane dentare (sau punte, dupa caz) in cel mai scurt timp. Pana la momentul aplicarii acestei restaurari trebuie mentinuta igiena dentara normala.